Полезно
ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРОЕКТ ПО АДМИНИСТРАТИВЕН ДОГОВОР ЗА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ № BG16RFOP002-2.089-2385-C01
ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРОЕКТ ПО АДМИНИСТРАТИВЕН ДОГОВОР ЗА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНА...
Почистване на интерактивен дисплей.
Хигиената и дезинфекцията в момента са изключително важни, а интерактивн...
Защо интерактивният тъч дисплей може да помогне на образованието сега повече от всякога?
Напоследък преминаваме през много несигурни времена и не знаем какво щ...
Защо да използваме екран за мултимедията си? (защо да използваме прожекционен екран, нужен ли ни е екран)
Въпреки че можете да прожектирате и върху бяла стена, висококачествени...

Какво е виртуална реалност? Всичко, което трябва да знаете за ВР, обяснено от ClassVR.

08 Април 2022 г.
Какво е виртуална реалност? Всичко, което трябва да знаете за ВР, обяснено от ClassVR.
Виртуална реалност. VR. Метавселената. Това е горещата тема, за която всички говорят... но какво е виртуална реалност?
За да отговорим на този въпрос, ние съставихме просто ръководство, за да ви информираме за всички неща за VR. Това ръководство започва с основите: какво представлява, защо е толкова важна и продължава с обсъждането на това как трансформира света за нас.

Определение за виртуална реалност
Най-лесният начин да обясните виртуалната реалност или „VR“ е чрез сетивата си. Представете си, че сте на морето. Как разбирате, че сте край океана?
Отговорът е чрез използването на сетивата си. Виждате водата, чувате вълните, усещате пясъка...
Виртуалната реалност работи по абсолютно същия начин! Представена ви е информация, която сетивата ви казват на мозъка ви, че е реалност. Единствената разлика е, че тази информация се предоставя чрез технология. Така че вместо да стоите на истински плаж, ще видите 360-градусово изображение или видео на океана, ще чуете запис на вълните и т.н.
Често се бърка с разширената реалност, където виждате реалния свят с виртуални обекти, добавени върху него. Виртуалната реалност ви потапя напълно в компютърно генерирана среда, която се чувства като реален живот. Можете да видите виртуалния свят, да чуете как звучи и понякога дори да го помиришете, вкусите или докоснете! Казано много буквално, VR е „виртуална“ версия на „реалността“.

Кратка история на VR
Откъде започна всичко? Прародителят на днешната VR датира от 50-те години на миналия век. Човекът зад оригиналните изобретения за виртуална реалност е Мартин Хайлиг. Той започва със създаването на „Sensorama“, VR машина в кабина, която стимулира всички сетива с видео, аудио, миризми и дори атмосферни ефекти като вятър. Малко след това той подава патент за монтирано на главата стереоскопично телевизионно устройство – „Телесферна маска“. Въпреки че никога не е успяла комерсиално, телесферната маска е първият монтиран на главата дисплей, изобретен някога!
Няколко години по-късно, през 1968 г., Иван Съдърланд и Боб Спроул създадоха „Дамоклевия меч“, за който се смята, че е първият монтиран на главата дисплей с проследяване на движението – така че видеото да се движи, когато завъртите главата си. Невероятна стъпка напред, но едно падане - беше толкова тежък, че трябваше да бъде окачен на тавана!
През следващите няколко десетилетия бяха изобретени много устройства за виртуална реалност в различни индустрии, включително НАСА и военните, докато Джарон Ланиер и Томас Цимерман не основаха VPL Research през 1994 г. Смята се, че е първата компания, която продава VR очила и други продукти, VPL Research също така въвежда термина „виртуална реалност“ за първи път.
Компании за игри като Sega и Nintendo тласнаха VR напред през 90-те години на миналия век, създавайки машини и очила за виртуална реалност в аркаден стил, които се използват по целия свят. След това през 2010 г. Палмър Лъки създаде прототип VR очила, които ще променят бъдещето на VR. Той го нарече Oculus Rift и два мощни, но достъпни, предпроизводствени модела за разработчици.
Оттогава виртуалната реалност продължава да се обновява и подобрява, като компании като Oculus, HTC и Sony предоставят очила за игри на хора по целия свят, но едва през 2017 г. ClassVR създаде първото VR решение, предназначено специално за училища.

Как работи технологията? Преглед на технологията за виртуална реалност
Но как всъщност работят очилате за виртуална реалност? Има много сложни технологии, които се случват зад кулисите, така че ето кратък преглед на всичко, което трябва да знаете за VR технологията!
В настоящите VR очила вече ще намерите два екрана – по един за всяко око. Вашето зрение от лявото и дясното ви око се припокрива и има приблизително 114-градусова дъга, която можете да видите и с двете очи. Очилата за виртуална реалност се фокусират върху това пространство, за да предоставят своята виртуална среда – въпреки че нито едни очила не могат да поберат пълното естествено зрително поле… засега.
За да ви накарат наистина да се почувствате като във виртуална среда, VR очилата имат и жироскопични сензори, които определят как се движите и проследяват тези движения – позволявайки ви да разглеждате и изследвате 360-градусовите сцени. Добавете пространствено аудио, за да създадете съраунд звук и тази невероятна технология ви потапя НАПЪЛНО във виртуалното пространство!
Технологията за виртуална реалност измина дълъг път от 50-те години на миналия век и само ще продължи да се подобрява, иновира и расте. Пътуването едва започна!

Как се използва? Реални примери за виртуална реалност
Днес 1 от 3 потребители вече притежават VR очила, но 3,7 милиарда души по света нямат достъп до VR. Но въпреки това технологията за виртуална реалност се използва по много вълнуващи начини. Възможността за симулиране и изследване на виртуални среди означава, че VR се използва за подобряване на процесите в различни индустрии и държави. Образование, здравеопазване, туризъм, производство, търговия на дребно... списъкът продължава!
От преподаване на уроци по история с виртуална реалност в класната стая до проектиране на автомобили в автомобилната индустрия или дори използване на виртуална реалност за лечение на хронична болка в медицината, въздействието на VR е наистина невероятно. И ще става все по-важно с течение на времето с въвеждането на метавселената!

Виртуална реалност в образованието
Виртуалната реалност има силата да трансформира повечето индустрии, но изследванията показват, че ползите от използването на виртуална реалност в образованието могат да бъдат значителни, от засилване на ангажираността и подобряване на запаметяването на знанията до трансформиране на резултатите от обучението на учениците.
Традиционно учениците, които учат в училища, колежи или университети, са ограничени в класната стая, с екскурзии или посещения на музеи от време на времеС решение за виртуална реалност като ClassVR, проектирано специално за училища, учителите могат да предложат потапящи, ангажиращи и дори невъзможни учебни изживявания за своите ученици, направо от класната стая!
Можете ли да си представите да плувате с акули, да ходите по луната и да влизате в приказки, докато сте на училище? Всичко е възможно с виртуална реалност и милиони студенти по света изпитват това днес!


Какви видове очила за виртуална реалност се предлагат?
Сега за най-важната част от виртуалната реалност... VR очилата! Очилата за VR се предлагат във всякакви форми и размери, но всички споделят едно нещо: те напълно ви потапят във виртуално изживяване и правят VR възможна.
Има МНОГО различни видове очила за виртуална реалност, така че ще се придържаме към двата основни типа:
VR очила „всичко в едно“
Известни иначе като самостоятелни очила, това е най-лесният начин да изживеете и контролирате виртуалната реалност. Не е необходимо очилата „всичко в едно“ да бъдат свързани към компютър, смартфон или да имат постоянна Wi-Fi връзка. Всичко, от което се нуждаете, са очилата, както подсказва името! Това включва всички технологии, графики и контроли, от които се нуждаете за напълно потапящо, ангажиращо VR изживяване. Просто заредете батерията, включете я и сте готови да започнете да изследвате.
Очилата ClassVR са един пример за устройства за виртуална реалност всичко в едно. С всичко, напълно интегрирано в очилата, учителите могат да предоставят уроци по VR, без да се нуждаят от мощен компютър или ИТ експерт в режим на готовност. Съдържанието може да се съхранява и изследва на очилата ClassVR, а новите VR изживявания се качват лесно с помощта на простата система „плъзгане и пускане“ във вашия уеб браузър. След това вашият клас може самостоятелно да се потопи в уроци за виртуална реалност, докато учителят наблюдава и контролира напредъка им директно от портала ClassVR!
PC VR очила
В горния край на виртуалната реалност имате PC VR очила. Това са високопроизводителни устройства, които обикновено са свързани към компютър.
С детайлна графика и мощни процесори, PC VR очилата осигуряват висококачествено изживяване във виртуалната реалност. Въпреки това, не всичко е страхотно. Тези устройства трябва да бъдат свързани към мощен компютър, за да работят, а самите устройства често са скъпи.
Очилата за PC VR обикновено са проектирани и използвани от геймърите. Потребителите могат да се потопят във фантастичен свят и да го изживеят с изключително висока разделителна способност, което ги кара да се чувстват като виртуалният свят реалност!
Макар че са идеални за игри, високите разходи, липсата на мобилност и сложната технология означават, че PC VR очилата са по-малко подходящи за образованието, където фокусът е върху лесни за използване устройства за виртуална реалност. Тук самостоятелните VR очила влизат в сила – позволявайки на учителите да потопят учениците си в уроци по VR, като същевременно контролират и наблюдават напредъка им на всяка стъпка от пътя.
Това е вашето бързо ръководство за виртуална реалност. Вече трябва да можете да отговаряте с увереност „какво е виртуална реалност“!

Внедряване на виртуална реалност в училищата с ClassVR
Ако се интересувате да научите повече за виртуалната реалност за училища и ClassVR – най-награждаваната технология за VR класна стая в света, резервирайте демонстрация и я изживейте сами днес.


Полезно
ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРОЕКТ ПО АДМИНИСТРАТИВЕН ДОГОВОР ЗА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ № BG16RFOP002-2.089-2385-C01
ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРОЕКТ ПО АДМИНИСТРАТИВЕН ДОГОВОР ЗА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНА...
Почистване на интерактивен дисплей.
Хигиената и дезинфекцията в момента са изключително важни, а интерактивн...
Защо интерактивният тъч дисплей може да помогне на образованието сега повече от всякога?
Напоследък преминаваме през много несигурни времена и не знаем какво щ...
Защо да използваме екран за мултимедията си? (защо да използваме прожекционен екран, нужен ли ни е екран)
Въпреки че можете да прожектирате и върху бяла стена, висококачествени...
Новини
Партньори