Полезно

360° видео мапинг с лазерни проектори Optoma ZH406ST.

20 Ноември 2020 г.
360° видео мапинг с лазерни проектори Optoma ZH406ST.
Предизвикателството:
Бивш манастир, класифициран като исторически паметник, Доминиканците от Гебвилер (Dominicans of Guebwiller) е част от елзаското архитектурно наследство, в духа на рейнският хуманизъм. Построен е през 14 век, по времето на Свещената Римска империя. Състои се от църква и манастир, преминали през много войни и бунтове, преди да бъде изоставен от доминиканските проповедници по време на Френската революция. След това сградите, обявени за национална собственост, са продадени на физически лица.
През XIX век Жан-Жак Буркарт, един от първите частни собственици на манастира, разделя мястото за църковния хор на две части, за да създаде нова концертна зала: така нареченият издигнат хор.
Така нареченият долен хор става място за много тайни истории, той наистина е почти скрит и изолиран. Това е идеалното място за развитие на алтернативния доминикански манастир и представяне на технологични творения.
Първата аудиовизуална инсталация датира от 2014 г. с проектори Optoma и представя творбите на художници, пребиваващи в Доминиканците. Той също така е редовно отворен за обществеността по време на концерти или посещения в манастира. Видео мапинга в „долния хор“ е най-редовно използваната инсталация на комплекса (около 800 часа годишно).
През 2020 г. беше решено да се подновят напълно HD Ready ламповите проектори, с Full HD лазерни проектори.
 
Решението:
Предишната инсталация беше оборудвана с HD Ready 720p проектори Optoma GT760; базирани на лампи, с яркост 3400 лумена. Беше поискано да се трансформира и замени инсталацията с Full HD проектори с лазерен източник на светлина за по-лесна поддръжка. Оливие Гийлемин, технически директор в Couvent des Dominicains, добави: „GT760 доказаха своята надеждност през последните 5 години“. Следователно беше естествено новата инсталация да продължи да използва проектори Optoma.
Изолираното и завладяващо пространство се намира на приземния етаж на църковната част на Доминиканския манастир. С широчина над 9 метра и дължина 19 метра и без прозорци, това е огромно помещение хор за истинско потапяне.
Прожекционната система трябва да позволява покриването на повърхността на стените на 360°. Изборът на късофокусни проектори улеснява процеса на инсталиране.
Оливие Гийлемин каза: "Следователно изборът естествено се падна на една и съща марка с лазерни модели, които предлагат и много добро съотношение качество / цена."
Моделът Optoma ZH406ST е избран, тъй като предлага разделителна способност Full HD 1080p, както и яркост от 4200 лумена, и прожекционно съотношение 0,50: 1. Снабден е с лазерен източник на светлина DuraCore, който предлага над 30 000 часа живот без поддръжка, така че може да се монтира във всяко положение, без да се притеснявате за охлаждането. Той също така е сертифициран по IP6X за прохоустойчивост, което означава, че оптичният модул е херметично затворен, което го предпазва от проникване на прах.
За това картографиране беше необходимо да се инсталират 8 проектора ZH406ST, покриващи обща прожекционна площ с 56 м дължина и височина 3,96 м. За проекта е адаптирана звукова система, за да се създаде истинска завладяваща атмосфера, като за посетителите са осигурени 40безжични слушалки.

 
Резултатите:
Днес Les Dominicains de Haute-Alsace е културен център за срещи, анимиран от артистичен музикален проект, свързан с дигиталните изкуства.
Настоящият завладяващ видеомапинг, създаден от видеооператора Клер Вилеман, предлага хипнотична атмосфера, наречена Blue. Посетителите се пренасят сред гигантски медузи и планетите на една ръка разстояние под звука, композиран от Владислав Исаев.
Оливие Гийлемин добави: „Подобряването на контраста и цветовите нюанси прави усещането много по-богато и по-интензивно“.


Полезно
Новини
Партньори