Полезно
ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРОЕКТ ПО АДМИНИСТРАТИВЕН ДОГОВОР ЗА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ № BG16RFOP002-2.089-2385-C01
ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРОЕКТ ПО АДМИНИСТРАТИВЕН ДОГОВОР ЗА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНА...
Почистване на интерактивен дисплей.
Хигиената и дезинфекцията в момента са изключително важни, а интерактивн...
Защо интерактивният тъч дисплей може да помогне на образованието сега повече от всякога?
Напоследък преминаваме през много несигурни времена и не знаем какво щ...
Защо да използваме екран за мултимедията си? (защо да използваме прожекционен екран, нужен ли ни е екран)
Въпреки че можете да прожектирате и върху бяла стена, висококачествени...

AVForums ревю на Optoma UHZ50 4K DLP лазерен проектор за домашно забавление.

27 Април 2023 г.
AVForums ревю на Optoma UHZ50 4K DLP лазерен проектор за домашно забавление.
Optoma UHZ50 предлага лазерна DLP прожекция с лазерно задвижване за домашно забавление с производителност, която ви дава прилично качество на изображението за SDR филми, спорт и игри. Той е малко слаб, когато става дума за HDR, но нито един DLP проектор на тази цена няма да ви даде контраст, цвят или динамичен диапазон, които могат да създадат убедително HDR изображение. Това не е проектор за високо ниво домашно кино, тъй като черното е сиво и има липса на контраст, но не претендира да бъде нищо друго освен забавно, полезно универсално устройство за игри, спорт и филми. Като цяло, с отлично входно забавяне за игри и прилично ярко изображение за повечето бели стаи, проекторът идеално се вписва в мярката за домашно забавление и осигурява добро цялостно изпълнение.
Optoma UHZ50 е част от гамата проектори за домашно забавление Optoma и използва лазерен източник на светлина, за да позволи моментално включване/изключване и дълъг живот в сравнение ламповите проектори. Вграденият 0,47-инчов DLP DMD 1920 x 1080 чип използва XPR технология за създаване на 4K изображение (използвайки техника за изместване на пикселите в четири посоки). Това е рентабилен метод, който премахва необходимостта от собствен 4K DLP чип (който би бил изключително скъп) и го прави по убедителен начин, създавайки изображение с по-висока разделителна способност.
Както бихте очаквали от такъв модел, управлението на мащабиране и фокус е ръчно. Можете да получите изображение с диагонал от 100 инча от разстояние малко над 8,2 фута (2,5 м).
Проекторът е проектиран за ползване в система за домашно забавление, така че не е за критично гледане на филми в тъмна стая, а за спорт, игри и филми на голям екран в типична всекидневна. В комплекта има безжичен донгъл за добавяне на някои приложения за интелигентна телевизия, но не е 4K, а качеството на системата за смарт телевизия не достига днешните очаквани стандарти или набор от приложения.
Optoma UHZ50 обявява яркост от 3000 лумена в маркетинговите материали, но всъщност е по-близо до 1200 лумена, когато се използва в режим на най-точна картина. Това е достатъчно ярко за повечето случаи на употреба и нека си признаем, въпреки че има пълна поддръжка на ISFccc и способността да получава доста точни по отношение на SDR изображения, повечето потребители няма да го използват така. В тези случаи на употреба има много яркост и крещящи цветове. Ако все пак калибрирате проектора, тогава ISF режимите могат да бъдат заключени, за да се предотврати случайна промяна или изтриване на настройките.
Optoma насочва UHZ50 към пазара на игри с поддръжка до 1080p/240Hz от компютър за игри и подобрен режим на игри (само на HDMI 1), само с 16,8 ms входно забавяне за игри на голям екран в SDR до 4K 60P. Този режим може да работи с всяка предварително зададена картина чрез HDMI 1, така че можете да изберете точност на изображението и ниско забавяне на входа, ако е необходимо.
Друга функция, която си струва да се спомене, е PureMotion, ако имате нужда от интерполация на кадър с бързо движещо се спортно съдържание, за да изгладите движението. Обърнете внимание, че PureMotion е наличен само когато източниците са включени в HDMI 3 и Enhanced Game Mode е само през HDMI 1. Можете да видите тези символи до HDMI входовете на задната страна на устройството за яснота при свързване.
Дизайн, интерфейси и управление
Дизайнът на Optoma UHZ50 е традиционен с обектив от дясната страна, когато се гледа отпред, интерфейси в задната част на устройството и високоговорител. Корпусът е от пластмаса с крачета на дъното, за да позволи настройка на маса. Можете също да закупите аксесоари като стойка за таван за по-трайна инсталация.
Както правим при всички наши тестове, Optoma UHZ50 беше нулиран до фабричните настройки и след това измерен, за да намерим най-точния режим на картината според индустриалните стандарти. Всеки проектор трябва да има поне един режим, наречен Movie/Cinema/Filmmaker или подобен, който се опитва да възпроизведе начина, по който съдържанието е овладяно и предназначено да бъде гледано. При Optoma UHZ50 тази предварителна настройка на картината се нарича Reference. (Има ISF режими, но те са достъпни само за професионални калибратори).Калибриране
Използваме софтуера Calman за калибриране на цветовете на Portrait Displays, генератор Murideo Seven и измервателен уред Klein K-10A, профилиран към спектрорадиометър JETI Spectraval 1511-HiRes за измерване и калибриране.
Резултатите от фабричните настройки са доста впечатляващи при Optoma с хубава следа в сивата скала и само няколко малки грешки, наблюдавани в най-ярката част на скалата. Разглеждайки резултатите от цветовата гама на Rec.709, можем да видим още няколко грешки, причинени от леко натискане на баланса на бялото към жълто. По този начин покритието на гамата ни е леко изтеглено към жълто.
Има няколко контроли за калибриране, включени в менютата на Optoma UHZ50 и като такива можем да се опитаме да постигнем точност, по-добра от стандартния режим на референтна картина.
Също така успяхме да подобрим повечето от нашите точки със системата за управление на цветовете (CMS) в цветовата гама Rec.709. Все още имаме пренасищане с червената сатурация, но всичко останало е подравнено по-добре от фабричните настройки.
HDR резултати
Optoma UHZ50 е проектор за домашно забавление, а не дисплей за директен изглед като LCD или OLED телевизор и просто няма динамичния обхват за представяне на HDR изображение. Това не е HDR дисплей, той прави HDR изображения видими, но те не са с висок динамичен диапазон по природа. Проекторът също не е в състояние да достигне цветовата гама DCI-P3, използвана с повечето HDR презентации, и не следва правилно проследяването на наситеността.
Яркостта на Optoma в режим HDR е само малко по-висока от референтните SDR изображения. Проекторът върши прилична работа за представяне на HDR изображения, така че да са видими и приятни, просто без изскачане с висок динамичен диапазон или огледални акценти в изображението.
Производителност
Тествахме Optoma UHZ50 в нашата специална кино зала, където имаме пълен контрол на светлината в продължение на няколко седмици гледане в готови и калибрирани настройки.
Силата на проектора е със SDR съдържание, където изображенията могат да изглеждат много точни по отношение на цвят и сива скала. Тоновете на кожата изглеждат естествени, а движението е отлично със съдържание от 24 кадъра в секунда, но също така и с излъчвания от 50 Hz изглеждат плавни благодарение на силните страни на DLP технологията. Черните са тъмно сиви и под 10% има много малко детайли в сенките, тъй като срещаме черно смачкване, но това е и при всички конкурентни DLP машини на това ниво на пазара. При малко околна светлина или в ярко бяла стая, това повишено ниво на черното няма да бъде проблем за повечето потребители.
SDR производителността е акцент при гледане на филми, но в сцени със смесена яркост липсата на контраст влияе донякъде на изображенията. Гледането на телевизия също е много добро при Optoma с приятна яркост и точни цветове за повечето ярки сцени.
Обработката на видео е добра с увеличаване на мащаба, подчертаваща няколко артефакта от време на време и градационни проблеми също се появяват в различни части от съдържанието. Движението е добро и материалът от 24 кадъра в секунда изглежда естествен и правилен, докато отчетливостта е силна, но може да изглежда прекалено обработена при фабричните настройки и затова трябва да бъде зададена по-ниска.
Игрите също са много добри в SDR на Optoma с входен лаг от 16,8 ms с 4K/60 и възможност за изпращане до 1080/240Hz към проектора. Цветовете са силни и яркостта също е достатъчна, но контрастът е слаб в наистина тъмни сцени, когато се използва в референтен режим. Превключете към предварителна настройка за игра и гамата се вдига, за да озари изображението и да изглежда малко по-размито, но може да успеете да видите враговете в сенките по-лесно. Не забравяйте, че подобреният игрови режим е достъпен само през HDMI 1.
Заключение
Цялостната производителност със сигурност е достатъчно добра за игри, спорт и разпускащо гледане на филми. Използването в стая с ярко оцветени стени или малко околна светлина смекчава повишените нива на тъмно сиво черно и с нормално HD SDR съдържание също може да изглежда точно. HDR се възпроизвежда от Optoma UHZ50, но не очаквайте същия вид огледални акценти, яркост или цветове, които се виждат на действителен HDR дисплей.
Ако търсите универсален проектор за спорт, игри и гледане на филми за всекидневна или дори на открито през лятото, Optoma UHZ50 с лазерен източник на светлина е перфектен за тези случаи на употреба. Той е преносим и добре изграден, с добра комбинация от функции и много добро забавяне на входа за игри. Това не е HDR проектор, но може да показва HDR съдържание и SDR качеството на изображението е достатъчно точно, за да угоди на феновете на филмите.


Полезно
ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРОЕКТ ПО АДМИНИСТРАТИВЕН ДОГОВОР ЗА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ № BG16RFOP002-2.089-2385-C01
ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРОЕКТ ПО АДМИНИСТРАТИВЕН ДОГОВОР ЗА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНА...
Почистване на интерактивен дисплей.
Хигиената и дезинфекцията в момента са изключително важни, а интерактивн...
Защо интерактивният тъч дисплей може да помогне на образованието сега повече от всякога?
Напоследък преминаваме през много несигурни времена и не знаем какво щ...
Защо да използваме екран за мултимедията си? (защо да използваме прожекционен екран, нужен ли ни е екран)
Въпреки че можете да прожектирате и върху бяла стена, висококачествени...
Новини
Партньори