Полезно

Панорамни изображения в Националния музей в Прага с лазерни проектори Panasonic.

22 Април 2021 г.
Панорамни изображения в Националния музей в Прага с лазерни проектори Panasonic.
Предизвикателство
Основната идея беше да се създаде мултимедийна прожекция в ново уникално пространство, създадено по време на обширната реконструкция на Историческата сграда на Националния музей. Пространството представлява подземен коридор, който свързва историческата сграда с новата сграда на музея.

Решение
Специалистът Мартин Хейл проектира прожекция с обща дължина 112 метра от двете страни на коридора, която носи уникално изживяване на посетителите. Използвани са 38 лазерни проектори Panasonic PT-RZ660 в комбинация с ултра късофокусни обективи ET-DLE035 за предотвратяване на отблясъците от посетителите и в същото време да се елиминират смущения при прожекцията.
Отделните части на изображението се осигуряват от компютри Intel NUC (19 броя, всеки за 2 проектора) и един компютър за управление Intel NUC, който обезпечава окончателната синхронизация на изображението, така че да бъде абсолютно гладко и еднородно.
Националният музей е най-големият в Чешката република. Той обхваща редица дисциплини от природни науки до специализирани области на социалните науки. Съчетава колекции от материали, документиращи развитието на природата, историята и праисторията от чешки и чуждестранен произход.
Няколко години Историческата сграда на Националния музей беше затворена поради обширна реконструкция. Изложбените пространства на музея бяха разширени, залите бяха покрити и по този начин експозиционната площ беше увеличена. Благодарение на новата подземна връзка на двете сгради се създава Музеен комплекс. От двете страни на свързващия коридор бяха монтирани над 50 метра панели.

Изложба "Моменти от историята"
Местната изложба Моменти от историята използва уникална мултимедийна мапинг прожекция на историята на това място от праисторията до наши дни. Тук можем да наблюдаваме трансформациите на Вацлавския площад в Прага, подробна визуализация на отделни сгради и събития. Целта на цялата изложба е да привлече зрителя максимално към прожектираното събитие, за което се грижи изображение с височина над два метра, както и завладяваща аудио система с 32-канален звук.
Специфики

Тъй като самата инсталация беше придружена от усъвършенствано и много точно калибриране на изображението, AVT Group проектира пружинна анкерна система за проекторите със специални блокове, които намаляват вибрациите от пътния трафик над тунела и елиминират бъдещи неточности, които могат да нарушат консистенцията на изображението. Преди да започне самата инсталация, беше извършен оперативен тест в друго помещение, за да се потвърди предварително функционалността на цялата система.


Полезно
Новини
Партньори